Wassen

"Alles wat je lief is, heeft jouw zorg en aandacht nodig: dus ook je kleding!" 

Zijde is weinig elastisch en verliest daardoor zijn weerstand bij het wassen. Zijde krimpt altijd een heel klein beetje na wassen. Extra aandacht geven dus! Zijde kan alleen met een zacht, speciaal niet alkalisch wasmiddel gewassen worden (bv. Silkwash van Ideefix in Antwerpen, babyshampoo, zachte zeep en andere middelen in de handel). Gebruik nooit water dat warmer is dan 20-30graden Celsius.

Haal de zijde voorzichtig door het sop (niet wrijven of wringen). Verkleurd water zo snel mogelijk verversen. Zijde is een natuurstof, dus de kleuren kunnen afgeven. Goed spoelen (alle zeepresten absoluut weg), eerst met lauwwarm en daarna met koud water. Voeg een scheut azijn toe in het water om de originele glans te bewaren.

Je mag zijde nooit borstelen, wrijven of wringen. Laat zijde ook nooit te lang in water staan (niet weken dus, nooit langer dan 3-5 minuten). Na het wassen in een handdoek rollen en laten drogen (nooit in de zon of de wasdroger). Nooit in de centrifuge. Zijde kan het best in nog vochtige toestand worden gestreken op een lage temperatuur (binnenkant stof).

Nooit de zijde bevochtigen of besprenkelen met water tijdens het strijken. In natte toestand is zijde minder sterk dan in droge toestand. 

Chloor op zijde vergeelt en breekt de vezels af. Nooit bleekmiddel, ontvlekker of wasverzachter gebruiken.
Zijde kleding nooit in plastic ophangen, vanwege de kans op vocht, vergeling en beschimmeling van de stof (beter in een katoenen hoes en ook gewassen).
Je kunt zijde ook wassen in pure wasbenzine. Dan hoef je niet na te spoelen want de wasbenzine vervliegt en is reukloos.

 

logo ideallogo mrcashlogo sofortlogo paypallogo creditcard
Postnl
Gratis verzending vanaf €20